Cytuj:
Było już tak i z jakiegoś powodu zostało wycofane, ale wtedy można było zmieniać rasę dowolną ilość razy, no i realia gry trochę inne były...
Jeżeli dobrze pamiętam, nie można było zmienić rasy

Cytuj:
... trzeba by dokładnie przemyśleć sobie kolejność wyboru. Sama nie wiem... skończyłoby się tak, że wszyscy stosowaliby tę samą (najbardziej optymalną) kolejność

I to jest dokładnie jedną z głównych bolączek Imperium. Jest to gra mająca na celu rywalizację (kto pierwszy ubije Notterna), więc lwia część osób, która się tutaj została (będąca weteranami) będzie wybierać najbardziej optymalną (lepszą od tej, którą wybrali inni gracze) drogę ku temu celowi. Czy to z pobudek osobistych, czy to z bycia "czempionem" klanu/gildii. Żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni, rzadko kto (zwykle multikonta/murzyni/osoby idące na poświęcenie pod testy) wybierze "gorszą drogę"
Cytuj:
Druid i Kapłan mają raptem 0,5 mniej int, więc już nie wyolbrzymiajmy tego tak

Czarodziej ma raptem 0,5 mniej szybkości, więc już nie wyolbrzymiajmy tego tak

Cytuj:
Gdybyś był tak miły i powiedział jak uzyskać te 46% defa lub który czar oferuje takie możliwości.
Czar defensywny dający 33% redukcji + magiczną tarczę (nazywał się tarcza światłości) + skóra demona + czar od żywiołów + atak defensywny.
Cytuj:
Co ma zwinność do rzucanie czarów? Kolejny absurd
W statystykach wyrazie jest napisane do czego potrzebna jest zwinność.
A dlaczego miałaby nie być ważna do rzucania czarów? Skoro do "uniku" czarującego zwanego negacją obrażeń jest potrzebna...
Na resztę posta odpowiedział Ci Dragnar.
Cytuj:
Bardzo mi się nie podoba ton padających tu wypowiedzi
Mi również nie podoba się ton Twoich wypowiedzi oraz olewanie pomysłów z poprzednich tematów.
Cytuj:
Ja zaproponowałem kilka luźnych pomysłów na zwiększenie różnorodności postaci.
Które były przedyskutowane w ten czy w inny sposób dużo wcześniej
Cytuj:
Nie naciskam, nie narzucam tylko proponuję, a robi się tutaj kolejna gównoburza przynajmniej jakbym prezentował je w tonie prawd objawionych.
Nie widzę nigdzie gównoburzy ze swojej strony, być może się mylę. Nie rozumiem w jakim momencie moje argumenty odnośnie Twoich "pomysłów" są prawdami objawionymi. Być może jest to przekonanie o własnej nieomylności i najelpsiejszości swoich pomysłów?
Cytuj:
Nie mam zamiaru przerzucać się argumentami dotyczącymi słuszności lub braku słuszności kolejnych cytowanych punktów
Czyli moja wypowiedź wniosła do tematu więcej niż Twoja
Cytuj:
możemy tak przynajmniej na kilka postów a i tak nic z tego nie wyniknie bo i tak będziesz wiedział lepiej

Zrobiłeś ostatnio doktorat psychologii, że siedzisz w mojej głowie?
Cytuj:
Chciałbym natomiast odnieść się do wzmianki jakoby czary które robiłem były tworzone tak aby mag był mocniejszy. Co więcej niby miałbym to wyjawić przy kieliszku jakby to była jakaś wyciągana ze mnie tajemnica...
Gdzie w mojej wypowiedzi:
Cytuj:
Osoba projektująca czary i inne badziewie przy kieliszku otwarcie przyznała się do celowego wytworzenia przewagi dla czarodzieja
widzisz sugerowanie "wyciągania" jakiejkolwiek tajemnicy? Nie jest ogromną tajemnicą, że członkowie AS lubią się chwalić bądź narzekać w stosunku do "czitów" swojego klanu. Wielokrotnie na spotkaniach w trakcie dyskusji ktoś wyskakiwał z jakąś "nowinką" (swoją drogą, jak bardzo przekonanym o własnej nietykalności trzeba być, żeby tak robić?). Najbardziej interesujące jest to, że od zarania dziejów grasz albo czarodziejem, albo paladynem (czyli postaciami, na które miałeś największy wpływ). Nie jest to tylko moja opinia, że masz tendencję do wzmacniania postaci pod swoją korzyść i późniejszym dzieleniu się informacjami do swojego klanu/gildii. AS zawsze będzie AS (bez urazy misiaczku :*).
Cytuj:
lub utrata 2 tur
Strata 1-2 tur dla dużo lepszego wyniku w walce nie jest szczególnym problemem.
Cytuj:
Czy wyszło to dobrze czy źle, teraz chyba ciężko ocenić, czary były tworzone w zupełnie innych realiach gry i z tego co pamiętam już w erze w której były wprowadzone okazały się złe bo plany kowala zostały zmienione przez co zupełnie z nimi nie korespondowały. Teraz dalej nie korespondują, momentami wyglądały raczej słabo, szczególnie czary ofensywne. Choć w tej erze gdyby nie redukcja % obrażeń to i czary defensywne byłyby co najwyżej ciekawostką....
Z tym się zgodzę, od paru er dość dużo osób grających czarującymi narzeka o dostosowanie czarów do obecnych realiów Imperium. Niestety, zostają oni olani ciepłym moczem, zaś w międzyczasie sukcesywnie buffuje się zdobywane uzbrojenie. Erę temu najlepszymi postaciami byli kapłan i druid walczący bronią 3 pr na 222 minimalnych obrażeń

Cytuj:
Wracając do tytułu tematu, liczyłem raczej na to że inne osoby dorzucą swoje pomysły na zwiększenie różnorodności zamiast jak zwykle, jedynie krytykować

Nie wiem od kiedy krytyka (zwłaszcza ta mająca za sobą argumenty - być może gdybyś był gotowy do podjęcia dialogu...) jest czymś złym, ale cytując samego siebie:
Cytuj:
Najlepiej byłoby w ogóle zmienić koncept wogula/wyrzucić tę rasę, bo ten potworek albo straszy i jest nieużyteczny, albo niszczy balans rozgrywki.
oraz
Cytuj:
Przydałby się sensowny balans czarów def postaci magicznych. Fakt, że najlepszy czar kapłana jest na 500 inty, zaś tego na 1k inty w ogóle nie używa nie jest nawet zabawny.
oraz Orvuda:
Cytuj:
Moja odpowiedź na tę przeszkadzającą charyzmę jest taka: można uciąć, nie dając nic w zamian. Jakoś czarodziej jest przy tym rozdaniu efektywny, a skoro mu charyzma tak bardzo niepotrzebna, że aż przeszkadza, to wywalmy, zredukujmy nawet do 0. Nikt przecież nie powiedział, że suma rozdania w poszczególne statystyki ma być stała.
Albo zróbmy inaczej - wszystkim walczącym poza bardem i palkiem zredukujmy inteligencję i charkę do zera. Dla równowagi bard i palek powinni mieć odpowiednio rozdanie w intę i w charyzmę na minusie. Zyskane w ten sposób punkty rozdysponujmy między bardziej przydatne statystyki.
I jeszcze na sam koniec:
Cytuj:
luźnych pomysłów
Wydaje mi się, że przemyślane pomysły biorące pod uwagę mechanikę gry są więcej warte, od luźnych pomysłów. Ale to już tylko i wyłącznie moje własne "wydaje mi się".
Bez urazy,
Calas Galadhon