Chwała ci za zainteresowanie tematem i chęć wprowadzenia lepszych rozwiązań... Co to będzie, jak ciebie nie będzie.
Co do proponowanych zmian, jeśli chodzi o brak możliwości wystawiania ofert prywatnych, to z całą pewnością utrudni to wymianę sprzętu, szczególnie w początkowych etapach gry, gdzie rzemkowie są w znacznej mierze wykorzystywani właśnie do wymiany pomiędzy członkami mającej powstać w przyszłości gildii. Utrudnienie takie moim zdaniem nie spowoduje zwiększenia ilości i jakości dostępnego na targowisku uzbrojenia, a wprowadzi jedynie większą dozę irytacji podczas sprzedaży konkretnego sprzętu konkretnej osobie, czy podczas przekazywania sprzętu, bo obie strony wymiany będą "musiały" jej dokonać w tym samym czasie, tzn. rzemek sprzęt wystawia i ten, kto miał być odbiorcą, będzie musiał namiętnie korzystać z funkcji klawisza F5 i szybko kupować. Powszechne może się też stać "polowanie", kiedy tworzący będą online, z całą pewnością znajdą się osoby ścigające się w odświeżaniu sklepu, żeby wykupić za bezcen broń, czy pancerz, które miały trafić do kogoś innego, co przysporzy pracy "funkcyjnym" mającym rozstrzygać spory.
Likwidacja procentowego podatku od utargu i wprowadzenie opłaty za poziom rozbudowy sklepu spowoduje, jak mi się wydaje, zaprzestania rozbudowy sklepów po prostu, bo skoro tworzący zaopatrują głównie własną gildię, to sklep jest im potrzebny do czasu jej powstania, oraz do wymiany przez sklep rzeczy, których nie da się przekazać przez gildię, do czego wielką rozbudowa konieczna nie jest, a łatwo może też okazać się zabójcza dla tworzących niezależnych, którzy sklepu nie rozbudują, nie pojawiając się tym samym na pierwszej stronie targowiska, a im dalsza karta, tym mniej ludzi tam zagląda. Tworzący gildyjni będą po prostu trochę drożsi do utrzymania, bo na podatek gildia będzie się składała, zakładając oczywiście brak rozkładu organizacji gildyjnej, do czego potrzebni są aktywni gracze.
Nie zastanawiałem się głębiej nad problemami tworzących, bo szczerze, nie wydawało mi się, że będą chętni do pracy nad poprawieniem tego aspektu rozgrywki z uwagi na brak czasu z twojej strony Org i trzeba być wdzięcznym, że w ogóle utrzymujesz tę grę przy życiu, pomimo częstych narzekań, jak i łamania zapisów regulaminu przez graczy.
Na szybko, co mógłbym zaproponować, aby wzięte zostało pod rozwagę, to połączenie kowala i płatnerza z uwagi na braki w ludziach, którzy mogliby stworzyć w jakikolwiek sposób konkurencyjny rynek, albo jakikolwiek rynek, bo poza Hafem, to w zasadzie kowali innych nie ma, płatnerz został tylko Marcjako, pozostali albo nie grają aktywnie, albo zatrzymali się z różnych powodów w rozwoju.
Według mnie, rozwiązaniem zarówno urozmaicającym rozgrywkę, oraz wnoszącym powiew świeżości będzie połączenie kowala, złotnika, oraz platnerza, jak wspomniałem, głównie przez małą ilość graczy, a z uwagi na większą ilość aktywności, które taka połączona postać miałaby wykonywać, wprowadzenie kilku dodatkowych, bardziej, lub mniej losowych zakrętów fabularnych, aktualizowanych co erę, a wprowadzających pewne ograniczenia w rozwoju w różnych kierunkach, choć może "ograniczenia" to złe słowo, bardziej boosty postaci w kierunku określonych czynności, na przykład ,wykonywania lepszych zbroi, ale gorszych hełmów, co regulowane byłoby przez ujemne, bądź dodatnie punkty procentowe dotyczące możliwości kucia określonych rodzajów uzbrojenia, zależnie od "wybranych" zakrętów fabularnych, choć to kwestia doprecyzowania i zbudowania systemu dającego się łatwo wprowadzić dla ciebie i jeszcze łatwiej aktualizować w razie potrzeby, więc nie może to być nic zbyt skomplikowanego, po prostu, jeśli idea podobnego schematu chwyci, chętnie pomogę w doprecyzowaniu zasady działania do tego stopnia, w którym potencjalna wiedza przeze mnie posiadana nie będzie mogła mieć wpływu na rozgrywkę innych graczy, żeby nie być posądzonym o nadużycia.
Dobra, kończę... Jakby co, to jestem do dyspozycji xD
Post pisany rano, ale wstawiony teraz przez błąd bazy danych.