Pomysły i propozycje zmian

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni
Bóg

ID: 13
Rasa: Cz³owiek
Profesja: Rzemieślnik

Re: Pomysły i propozycje zmian

Post autor: Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni »

Misie od rzemka to sie odpierpampier, nie graliscie ? Nie umiecie ? To na wuj sie wypowiadacie ? Ja rorumiem ze piecze ale poklikajcie sobie najpierw zanim bedziecie sie wypowiadali bo to zenujace. Bo nie rozumiem to ze ja mam rozpisanego rzemka na 90 dni to tylko i wylacznie dlatego ze juz sie nim naklikalem, i wiem co robie, jakiekolwiek ruszenie rzemka rozwali gre.
No nie całkiem - dzięki zmianie działania diamentów mogłeś ich z 5x więcej wbijać w kute eq, dzięki czemu w 90 dni wbiłeś 11k alchemii ;)
Dlatego zyski alchemii z wbijania diaxów na pewno ulegną zmianie.

Bardzo proszę wszystkich o dalszą dyskusję i zgłaszanie koniecznych poprawek (w możliwie kulturalny sposób).
E M P I R E W I L L R I S E !...
Tsura

ID: 2666
Profesja: Wojownik

Post autor: Tsura »

Toboe, Irbis Mroku pisze: 27 cze 2023, o 21:15 Czarty
Myślę, że ograniczenie maksymalnych ofiar w złocie do 1kk/ofiara w zupełności wystarcza. AP z czarta nie jest przekokszone w stosunku do innych rasówek. Raczej nikt nie będzie się wkopywał z 10ap/dzień na początku, bo straci możliwość normalnego wbijania hp, many i max eny.
Ponadto przypominam, że każdy ma dostęp do czarta, więc jak ktoś uważa, że jest najlepszy na dany etap, droga wolna do przemiany w niego.
Jeżeli przeliczysz koszt energia vs zyskane staty, to prawdą jest, że czart wychodzi trochę słabiej. Wampir dostanie więcej stat w przeliczeniu na AP, tylko problem jest taki, że czart jako jedyny może rozwijać siłę i inteligencję.

W momencie jak masz 100 poziom i nie jesteś w stanie wskoczyć na lokację, to czart jako jedyny czekając, i gromadząc energię jest coraz silniejszy z czasem. W końcu po kilku dniach masz np. int na kolejny czar. I dasz sobie radę, wampir nie ma tak dobrze, będzie miał trochę więcej szybkości/zwinności ale to mu nie zmieni zasadniczo grania. Będzie musiał wbić AP w niższych instancjach.

Żaden czart nie zaczyna od razu 10ap/dziennie za 109 energii. To jest proces, przestajesz bić energię max energię dopiero blisko endgamu tak jak zrobił to Paul.
Toboe, Irbis Mroku
Archanioł

ID: 166
Profesja: Druid

Post autor: Toboe, Irbis Mroku »

Ciężko winić rasę, która powstała specjalnie dla czarujących, że jest jednak tą ratującą im dupę. Walczący bronią mają większe pole do popisu, jak im nie starcza siły na broń, to zwyczajnie zmienią noszone eq i już im starcza. Czarujący nie ma tego udogodnienia, stąd powstał czart.
Dochodzę do wniosku, że to nie czart tutaj musi być zmieniany, tylko może inne rasy ciut bardziej dostosowane do magicznych? Wampir losowo otrzymujący zwinkę/szybkość bądź intę zamiast tylko losowania między zwinką i szybkością?
Tsura

I to jest całkiem interesujący pomysł.
Dziareah

ID: 0

Post autor: Dziareah »

Tylko i wyłącznie pod warunkiem blokady inteligencji dla profesji niemagicznych.
Caalon

ID: 2758

Post autor: Caalon »

Toboe, Irbis Mroku pisze: 29 cze 2023, o 14:26 Ciężko winić rasę, która powstała specjalnie dla czarujących, że jest jednak tą ratującą im dupę. Walczący bronią mają większe pole do popisu, jak im nie starcza siły na broń, to zwyczajnie zmienią noszone eq i już im starcza. Czarujący nie ma tego udogodnienia, stąd powstał czart.
Dochodzę do wniosku, że to nie czart tutaj musi być zmieniany, tylko może inne rasy ciut bardziej dostosowane do magicznych? Wampir losowo otrzymujący zwinkę/szybkość bądź intę zamiast tylko losowania między zwinką i szybkością?
To dalej wiekszego sensu nie ma.
Przez nieustanne narzekanie na inne klasy i.e Wamp za duzo hp, za duzo gryzienia za duzo tego smego i owego, Czlowiek za mocna swiatynia, sytuacja jest taka ze wszystkie klasy dostaly nerfa za wyjatkiem Czarta. To nie tylko jest kwestia dostosowania innych ras do magicznych, tylko ogolnie zbalansowania ras.

Czartem dalej mozesz w end game ciagnanc 400 hp kosztem 10 ene, nawet jezeli nie zbierasz 10AP, zadna inna klasa tego nie moze.
I wybacz, ale argument ze kazdy moze sie zmienic na czarta jest slaby, idac tym tokiem rozumowania moze wywalmy wszystkie inne rasy i zostawmy tylko czarta? Nie wszystkie rasy musza byc takie same bo to by bylo nudne, ale kazda powinna byc w zblizonym stopniu grywalna, bez faworyzowania jednej rasy nad 2ga.

Albo wszystkie rasy dostaja sensowny balans, albo idac w styl poprzednich poprawek, Czart dostaje nerfa.
Samael

ID: 772
Profesja: Paladyn

Post autor: Samael »

Proponowalbym dodać jakieś uzbrojenie od eteru na end game. Obecnie 2 najsilniejsze mobki na końcu to dusza i bóg na wzgórzu z eterem a do użycia mamy tylko maske wilka na mid-game oraz pancerne też na mid-game. Dochodzi jeszcze zbroja, ale jej szanse na znalezienie w kata są bardzo nikłe i przydałby się jakiś zamiennik od rzemka.
Tsura

W kwestii setów - wydaje mi się, że trzeba podnieść droprate. Set Czarna poświata dla klas magicznych to praktycznie must-have a znalezienie go to jakiś koszmar. Zwłaszcza głowa, można spokojnie wydać 2k energii z talizmanem poszukiwacza i nie znaleźć żadnego. A jak znajdziesz jeden to jego wytrzymałość jest zajeżdżana bo każdy magiczny chce używać.

Inne sety nawet jakby miały być dobre to są po prostu za mało dostępne aby ich używać na jakimkolwiek etapie gry.
Hpes

ID: 2379

Post autor: Hpes »

Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni pisze: 29 cze 2023, o 12:20
Misie od rzemka to sie odpierpampier, nie graliscie ? Nie umiecie ? To na wuj sie wypowiadacie ? Ja rorumiem ze piecze ale poklikajcie sobie najpierw zanim bedziecie sie wypowiadali bo to zenujace. Bo nie rozumiem to ze ja mam rozpisanego rzemka na 90 dni to tylko i wylacznie dlatego ze juz sie nim naklikalem, i wiem co robie, jakiekolwiek ruszenie rzemka rozwali gre.
No nie całkiem - dzięki zmianie działania diamentów mogłeś ich z 5x więcej wbijać w kute eq, dzięki czemu w 90 dni wbiłeś 11k alchemii ;)
Dlatego zyski alchemii z wbijania diaxów na pewno ulegną zmianie.

Bardzo proszę wszystkich o dalszą dyskusję i zgłaszanie koniecznych poprawek (w możliwie kulturalny sposób).

No ale co z tego ze nabilem 11k alche ? Jak to charyzma blokuje rzemka. Od 2 er jakos tak gram i co nerf bo wygralem ? Jest idealnie ustawiony na 90 dni ale to tylko jak sie umie grac. Czemu za kazdym razem chcesz nerfic postac ktora wygrywa ere zamiast skupic sie na innych wiekszych problemach ? Druid walczacy dostal tyle nerfow ze sie juz grac nie da. Walczacy maja trafianie na poziomie 15% Ruszysz rzemka to zwalisz znowu cala gre, chcialbym zauwazyc ze to tylko ja tak odskoczylem reszta szla z tego co widac po hs rowno z Tobem. Nie ruszaj rzemka ja przestane grac i zobaczysz ze i tak nikt nie da rady skonczyc w 90 dni,jak tak bardzo przeszkadza to ze umiem grac i wiem co klikac. Gdyby trafianie dzialalo jak nalezy nie konczylbym ery, ale bylem zmuszony i potrzebowalem wsparcia 2 gildi takze jak ruszysz rzemka bedzie potrzeba wsparcia 5 gildi zeby rzemek mogl wygrac i jaki to sens ? Dodam od swojej strony ze powinienes dac buffa diaxom wbijanym w eq bo ogolnie eq z diaxem nadaje sie tylko na przetop w tej grze, diax daje 10-15% takze kazdy wie ze eq z diaxem nadaje sie do smieci. I powinna byc opcja zdejmowania pr diaxem a nie tylko pal i krasnal sa opcja do zdejmowania pr.
Toboe, Irbis Mroku
Archanioł

ID: 166
Profesja: Druid

Post autor: Toboe, Irbis Mroku »

Skoro porównujesz rzemka z druidem, to też porównam obie profesje.

Nikt nie mówi o ruszaniu rzemka, tylko o ruszaniu wklepywania diamentów pochodzących z 2 gildii. Rzemek poza tym jednym fantem wydaje się ok. I poza endgame, gdzie może wbijać masę lvli przez to, że pracownia na max poziomie pozwala na zbyt tanie kucie.
Druid warzący z moich wyliczeń potrzebuje jeszcze ponad miesiąca by zyskać 6666 umki, niezależnie od wsparcia gildii, kiedy Ty już kilka tygodni temu mogłeś dzięki wsparciu 2 gildii to osiągnąć.
Rzemek może zmniejszyć kosz eny w kuciu aż o 80%, co bezpośrednio przenosi się na zysk umki per ena. Druid warzący niezależnie od poziomu pracowni dostaje tyle samo umki per ena. Proponuję trochę jednak zbalansować również ten aspekt. Dać u druida warzącego zmniejszanie eny per warzenie dzięki większej pracowni, ale by to nie były wartości rzędu -80%. Najlepiej jakby max był około -30%, nie więcej jednak niż -40% tak u rzemka jak i u druida.
Plus zmniejszanie wymaganej eny powinno być malejące, bo odjęcie 10 punktów procentowych ze 100% da 10% mniej wymaganej eny, ale odjęcie 10 punktów procentowych z 30% da 33% mniej wymaganej eny od poprzedniego poziomu.

Niech:
Każdy poziom pracowni zmniejsza koszt warzenia/kucia o 4%, czyli:
koszt_ostateczny=koszt_bez_pracowni*((96/100)^poziom_pracowni)
wartość (96/100)^poziom_pracowni) wynosi dla poziomu pracowni:
0 -> 1
1 -> 0.96
2 -> 0.9216
3 -> 0.8847
...
9 -> 0.6925
10 -> 0.6648
11 -> 0.6382
12 -> 0.6127
ODPOWIEDZ