RNG w Ulabie

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Wilkołak
Profesja: Barbarzyńca

RNG w Ulabie

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Uwaga, będzie płacz:

zrobiłem jakieś 20 ulabów i znalazlem skarb dosłownie 3 (słownie: TRZY) razy. Poza tym za każdym razem losuję zły skręt na ostatnim kroku albo komunikat, że z planami było coś nie tak. Co tu dużo mówić, mam po prostu pecha.

W tym samym czasie niektórzy nastukali w ulabie ponad 1000 hp xd

Zostawiam do przemyślenia, chociaż mam wrażenie, że szkoda strzępić ryja xD
Szirke Mroczne Serce

ID: 0

Re: RNG w Ulabie

Post autor: Szirke Mroczne Serce »

1. Skill issue
2. Takie rzeczy załatwia się przez messengera z członkami staffu

Temat do zamknięcia
Wirginix, Anielski Wieszcz

ID: 163
Rasa: Cz³owiek
Profesja: Czarodziej

Post autor: Wirginix, Anielski Wieszcz »

Ja na magu trafiłem 4 razy, a ile miałem wejść nie liczyłem, ale bardzo dużo :) fakt odczuwa się braki HP, ale do przeżycia.

To jest w końcu labirynt i nie zawsze dociera się do celu jakiego chciałoby się dotrzeć. Trzeba się z tym pogodzić.

Wirginix, Anielski Wieszcz pisze: 18 sty 2026, o 10:56 Ja na magu trafiłem 4 razy, a ile miałem wejść nie liczyłem, ale bardzo dużo :) fakt odczuwa się braki HP, ale do przeżycia.

To jest w końcu labirynt i nie zawsze dociera się do celu jakiego chciałoby się dotrzeć. Trzeba się z tym pogodzić.
Zapomniałem, że niektórzy tu mają problemy z polszczyzną, więc spróbuję łatwiej:

Upiorny labirynt to taka lokacja, w której jeden gracz może dostać pięciokrotnie więcej zysków od drugiego, zależnie tylko i wyłącznie od szczęścia.
Szirke Mroczne Serce

Taki urok tej gry ;)))
Wirginix, Anielski Wieszcz

ID: 163
Profesja: Czarodziej

Post autor: Wirginix, Anielski Wieszcz »

Równie dobrze można siedzieć dwukrotnie dłużej w lokacji tylko dla zysku HP, złota czy innych bogactw jakie daje UL.

Zawsze na przedostatnim skręcie jest ryzyko, że kolejny nie będzie tym na który się czeka, a jak już będzie to nie będzie to pozytywny rezultat. Wprowadzenie stałych wartości, że każdy zdobywa tyle samo HP czy trafia tak samo do innych komór jak każdy zrobiłoby z tego nudną lokację mająca labirynt tylko w nazwie. A co w skrajnych przypadkach przy załóżmy stałym przypływie HP gdy ktoś wybierze tylko siedzenie w UL by sobie HP podbić i przeskoczyć kryptę czy więcej lokacji?
Titanium, The Sin
Bóg

ID: 51

Post autor: Titanium, The Sin »

Szirke Mroczne Serce pisze: 18 sty 2026, o 10:20 1. Skill issue
2. Takie rzeczy załatwia się przez messengera z członkami staffu

Temat do zamknięcia
Wręcz przeciwnie, temat się załatwia na forum ;) i do dyskusji.
Ale screeny z chatki też dotarły i dyskusja jest rozpoczęta, choć brakowało mi odniesienia do której lokacji było to skierowane.

A RNG będzie poprawiane, bo powinno ono mieć mniejszy wpływ w niektórych lokalizacjach, a w niektórych, jak ulab powinno być “bardziej przewidywalne”.
World needs a professional, not a hero.
Szirke Mroczne Serce

Titanium, The Sin pisze: 18 sty 2026, o 11:25 Wręcz przeciwnie, temat się załatwia na forum ;) i do dyskusji.
To wcale nie była ironia
Równie dobrze można siedzieć dwukrotnie dłużej w lokacji tylko dla zysku HP, złota czy innych bogactw jakie daje UL.

Zawsze na przedostatnim skręcie jest ryzyko, że kolejny nie będzie tym na który się czeka, a jak już będzie to nie będzie to pozytywny rezultat. Wprowadzenie stałych wartości, że każdy zdobywa tyle samo HP czy trafia tak samo do innych komór jak każdy zrobiłoby z tego nudną lokację mająca labirynt tylko w nazwie. A co w skrajnych przypadkach przy załóżmy stałym przypływie HP gdy ktoś wybierze tylko siedzenie w UL by sobie HP podbić i przeskoczyć kryptę czy więcej lokacji?
Ale siedzenie na enie kij wie ile dni i picie w tym czasie elków +100 hp juz jest ok, nie? Albo siedzenie na enie w oczekiwaniu aż rzemieślnik z kapłanem zamienią w gildii zbroje +500 na zbroje +2000?

Farmienie ulabu przynajmniej kosztuje energię i szybko przestaje się zwracać w expie

Nie sądzę żeby *każdy* ulab powinien się kończyć zyskiem hp, ale w tej chwili ta komnata jest obarczona podwójnym rng - losowanie skrętów i losowanie skarbu. Albo należałoby umożliwić zawsze skręcanie w każdą stronę, albo zawsze dawać skarb w komnacie, chociaż tyle. Albo zawsze dawać to i to (jedynym rng byłby pan labiryntu), ale zmniejszyć zysk hp z 65 na 30 czy cos

Moim zdaniem wystarczy wyłączyć "fałszywe" skarby i już będzie git
Titanium, The Sin
Bóg

ID: 51

Post autor: Titanium, The Sin »

W tej erze już tego nie zmienimy, bo byłby wysyp pokrzywdzonych, ale na następną erę jak najbardziej do poprawy.
World needs a professional, not a hero.
ODPOWIEDZ