Zysk AP za lvl

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Wilkołak
Profesja: Barbarzyńca

Zysk AP za lvl

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Zróbmy trochę matematyki xd

Mamy dwie postaci na 100 lvlu. Pierwsza przez 50% poziomów dostawała nominalne 5 AP, przez 25% - minimalne 4 AP, przez 20% wysokie 6 AP, a przez 10% poziomów - superwysokie 7 AP. Nie chce mi się tego rozpisywać na dziesiąte części procentów, ale przyjmijmy że jest to zbliżone do rozkładu standardowego.

Postać numer 1 dostaje: (50*5)+(25*4)+(20*6)+(10*7) =250+100+120+70=540 AP.

Tymczasem postać druga ma pecha i przez 60% poziomów dostawała minimalne 4AP, przez 20% - nominalne 5AP, przez 15% wysokie 6AP i tylko przez 5% - superwysokie 7AP.

Postać numer 2 dostaje: (60*4)+(20*5)+(15*6)+(5*7)=240+100+90+35=465 AP.

Mamy tu - przy w miarę naturalnych rozkładach - 75 (SIEDEMDZIESIĄT PIĘĆ) AP różnicy xD To jest - uśredniając do 3pkt/ap - 225 staty którą postać jeden dostała ZA DARMO, za sam fakt, że jej właściciel ma po prostu farta. Przy czym w praktyce AP ładuje się tylko w maksymalne rozdania, więc będzie to raczej 4.75-5/ap, czyli 356-375 staty.

Tak, oczywiście, są sposoby, żeby zwiększyć swoje szanse na +ap - mistrzowski elek, diamenty, quest człowieka itd - ale co z tego, skoro to tylko przesuwa okno z zakresu 4-7 ap na zakres 5-10ap? Kwestia szczęścia pozostaje ta sama, pechowiec dostanie 50 ap za 10 lvli a szczęściarz 100 ap, więc relatywnie niesprawiedliwość jeszcze rośnie. Zwracam uwagę, że przy wartościach granicznych przedział losowy dla 100 lvli może wynieść cokolwiek od zera do 1000 AP XD W praktyce będzie to pewnie bliżej 0-600 AP ale to nadal absurdalne różnice.

Jak się nad tym zastanowić, to jedna z najgłupszych rzeczy w Imperium xD Nigdy w życiu nie spotkałem się z taką mechaniką w żadnej innej grze rpg - gain za lvl jest albo stały albo zależny od jakiejś staty, a u nas nie dość że losuje się HP i max ena (najważniejszy zasób w grze), to jeszcze te AP XD Myślałem o tym długo i jedyny argument za losowym rozkładem AP to folklor/tradycja, ewentualnie jeszcze to że jak każdy mechanizm hazardowy bardziej angażuje graczy.

Wirginix twoje wypowiedzi skipuje bez czytania więc możesz się nie wysilać
Vania
Anioł

ID: 1920
Rasa: Cz³owiek

Re: Zysk AP za lvl

Post autor: Vania »

Zgadza się, to nie jest sprawiedliwe, tak jak ilość energii wydana na szukanie czegoś, ktoś znajdzie w 10 eny, ktoś w 200 a mógłby w tym czasie wbić lvl. I chociaż wydaje się to utrudnieniem, to ja tego tak nie widzę. Bo widziałam gre, w której ap było takie samo, przyrost energii był taki sam i w zasadzie ścieżka każdej postaci też była taka sama. Nikt nie był na znacznym prowadzeniu, o tym kto wygra decydował los i tylko los, bo wszyscy robili dokładnie to samo.
Tu mamy różne rozdanie ap, różne możliwości poprowadzenia postaci tak, by ap zyskać. Potrzebna jest strategia.
Ujednolicenie rozleniwia. Taka tam moja opinia :)
Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Wilkołak
Profesja: Barbarzyńca

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Tu mamy różne rozdanie ap, różne możliwości poprowadzenia postaci tak, by ap zyskać. Potrzebna jest strategia.
Ale z mojego posta jasno wynika, że w tym wypadku urozmaicenie nie bierze się ze strategii, tylko z czystej losowości. Strategia kończy się tam, gdzie zaczyna się fart.

To nie jest "urozmaicenie" rozumiane jako przeciwieństwo "ujednolicenia", tylko coś, co sprawia, że twoja strategia może być bezbłędna, po czym przegrywasz bo miałeś pecha.
Szirke Mroczne Serce

ID: 0

Post autor: Szirke Mroczne Serce »

Bo widziałam gre, w której ap było takie samo, przyrost energii był taki sam i w zasadzie ścieżka każdej postaci też była taka sama. Nikt nie był na znacznym prowadzeniu, o tym kto wygra decydował los i tylko los, bo wszyscy robili dokładnie to samo.
Przecież losowość (czy też jej brak) nie ma nic wspólnego z istnieniem optymalnych ścieżek rozwoju postaci. Teraz też wszyscy robią to samo, a losowość jest w tej grze dosłownie wszędzie

Nikt nie postuluje zupełnego usunięcia z gry losowości, bo w bardzo wielu aspektach jest ona okej, ale dodawanie jej wszędzie bez żadnej kontroli nie czyni gry ciekawszą ani lepszą

To właśnie strategia, tak jak mówisz, a nie fart, powinna umożliwiać budowanie przewagi. Przykładami losowości w odpowiednich miejscach jest szansa na blok, unik czy trafienie, możliwość dropu przydatnego zwoju czy itemu w odpowiednim momencie czy spawn potworków w lokacjach. Za to losowość nie powinna odgrywać znaczącej roli w takich aspektach jak rozwój postaci (ap, energia, boost hp czy statow w lokacjach) czy progresja w grze (drop kluczowych itemow, questy). Mam nadzieję że pomogłem
ODPOWIEDZ