Zysk AP za lvl
Moderator: Aniołowie
-
Noein, Zapisany W Wieczności
- ID: 1161
- Rasa: Cz³owiek
- Profesja: Rzemieślnik
Re: Zysk AP za lvl
Ja osobiście RNG / losowość, bardzo miło wspominam, jestem z czasów gdzie sporo grało się w planszowe DnD. I rzut kostek, i jest to coś co nie powinno całkowicie zniknąć z Imperium. Bo ta losowość czyni grę ciekawszą, przynajmniej moim skromnym zdaniem. Pewno że można pójść w którąś stronę, ale żeby całkowicie zrezygnować ?? Raczej to nie będzie pozytywna zmiana. Bo też bym mógł narzekać na RNG związane z np. Drwalnictwem, i czemu same najlepsze drzewa mi nie lecą, lub niemal same mityczne w Prastarym Borze. RNG. Było, będzie i zawsze powinno być, w mniejszym lub większym stopniu.
-
Sepe Waleczne Serce E Nder
- ID: 1385
- Rasa: Człowiek
- Profesja: Druid
Ręce mi opadają, ludzie, czy wy w ogóle czytacie co się do was pisze? Mam ochotę wrócić do uczenia polskiego przez was.Noein, Zapisany W Wieczności pisze: ↑31 sty 2026, o 22:33 Ja osobiście RNG / losowość, bardzo miło wspominam, jestem z czasów gdzie sporo grało się w planszowe DnD. I rzut kostek, i jest to coś co nie powinno całkowicie zniknąć z Imperium. Bo ta losowość czyni grę ciekawszą, przynajmniej moim skromnym zdaniem. Pewno że można pójść w którąś stronę, ale żeby całkowicie zrezygnować ?? Raczej to nie będzie pozytywna zmiana. Bo też bym mógł narzekać na RNG związane z np. Drwalnictwem, i czemu same najlepsze drzewa mi nie lecą, lub niemal same mityczne w Prastarym Borze. RNG. Było, będzie i zawsze powinno być, w mniejszym lub większym stopniu.
Losowość przy poziomach była czymś co zawsze wyróżniało Imperium. Nie chciałbym z tego całkowicie rezygnować, ale może zrobić tak, by było to bardziej przewidywalne i sprawiedliwe.
Wystarczy zmienić zakresy losowania - choćby i w dół - i będzie git. To nie jest coś co niszczy grę, ale teraz różnice potrafią być porażająco duże.
Jeszcze raz: wystarczy, że ktoś dostanie 3x4 AP, a ktoś inny 3x6AP i na przestrzeni 3 poziomów robi się różnica rzędu 30 staty albo - jak kto woli - jednego dodatkowego poziomu. Weźmy przykład z mojego pierwszego posta i przeliczmy na levele przy założeniu, że średnia liczba AP za level to 5. Postać numer 1 otrzymała wtedy ekwiwalent 108 poziomów, a postać numer 2 - 93 poziomów, mimo, że obie mają ten sam 100 level. Innymi słowy, ten pierwszy gracz jest efektywnie 15 poziomów wyżej (!!!).
To jest ta sama sytuacja co z ulabem: RNG spoko, jego wartości - nie.
-
Szirke Mroczne Serce
- ID: 0
- Rasa: Człowiek
Noein,
PS w żadnej edycji d&d nie losuje się prawie żadnych zysków za level up (z wyjątkiem hp, choć i tu zasady mówią że można brać średnią)Nikt nie postuluje zupełnego usunięcia z gry losowości, bo w bardzo wielu aspektach jest ona okej, ale dodawanie jej wszędzie bez żadnej kontroli nie czyni gry ciekawszą ani lepszą
To właśnie strategia, tak jak mówisz, a nie fart, powinna umożliwiać budowanie przewagi. Przykładami losowości w odpowiednich miejscach jest szansa na blok, unik czy trafienie, możliwość dropu przydatnego zwoju czy itemu w odpowiednim momencie czy spawn potworków w lokacjach. Za to losowość nie powinna odgrywać znaczącej roli w takich aspektach jak rozwój postaci (ap, energia, boost hp czy statow w lokacjach) czy progresja w grze (drop kluczowych itemow, questy). Mam nadzieję że pomogłem
-
Titanium, The Sin
- Bóg
- ID: 51
- Rasa: Cz³owiek
Zmiana co do losowania wartości na poziomy będzie. Ogólnym pomysłem jest, żeby wartości były stałe (dla AP) z niewielką szansa na +/- 1 jako przypadek podstawowy. Potem dodatkowe modyfikatory.
Podobnie pewnie będzie z energią oraz hp i mana.
Podobnie pewnie będzie z energią oraz hp i mana.
World needs a professional, not a hero.