Zmiany na XXXII Erą - plany

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Serath

ID: 2205
Rasa: Wogul
Profesja: Rzemieślnik

Re: Zmiany na XXXII Erą - plany

Post autor: Serath »

Tsura pisze: 5 mar 2023, o 06:47 Powiem tak, w poprzedniej erze gracze niemagiczni zostali pokrzywdzeni dlatego jeżeli przeczytasz posty osób którzy grali postaciami niemagicznymi wyraźnie widać zaadresowanie właśnie tych problemów o których piszesz. Obrażenia (wynikające głównie z braku celności), brak kontr, brak bloków.
W poprzedniej? xD
gościu, od kilku er już jest lipa, a ciągle dostają po dupie, gdzie magiczni dostają buffy co erę, bo jest płacz na forum, że źle

Więc zamiast się skupiać na fakcie, że zeszła era po totalnym reworku trafień, uników była jaka była skup swoje wysiłki na poprawieniu postaci które były słabsze, a nie ściąganiu wszystkich postaci do samego dna w mylnie rozumianej sprawiedliwości.
Śmieszny jesteś typie. Masz czarno na białym różnicę prawie 1/3 całkowitego AP wymaganego do rozwalenia Notka i wyskakujesz z takimi tekstami xD
Rework trafień/uników nic tu nie zmienił, bo 2 ery temu było praktycznie to samo, 3 ery temu też.
Już wcześniej napisałem, że magiczni oferują zbyt wiele narzędzi w porównaniu do niemagicznych. Konieczny jest rework specjali postaci niemagicznych, bo aktualnie jest kaszana.
Tsura

ID: 2666
Profesja: Wojownik

Post autor: Tsura »

Może i jestem śmieszny, ale przynajmniej chce rozwijać impa a nie zachowywać się no cóż, tak jak ty. Jedyne co potrafisz to napisać "niech ktoś coś z tym zrobić" i uskuteczniać wycieczki osobiste. A jakos nie widzę żebyś dał jakikolwiek konkretny pomysł oprócz - Znerfic magicznych. Daj jakiś konkretny pomysł. Zostaw w spokoju klasy które dobrze działają i skup się na poprawie słabszych klas a nie zrzedzisz jak stara baba. Nie gram klasa fizyczna więc nie wiem co zmienić. Skoro jesteś takim specjalista to napisz, wypunktuj jaka wartość zmienić na jaką.

I skoncz te wycieczki osobiste, bo są smutne.
Serath

Haha chłopie xD co ty gadasz w ogóle. Od pierwszego posta rzucasz ataki personalne w moja stronę, sam nie podając żadnych konkretnych argumentów tylko wypisując rozprawki o maśle maślanym.
Tsura

ID: 2666

Post autor: Tsura »

Powiedział człowiek który zaczął pisanie o magicznych od nazwania nas noobami i tym że słyszał od kogoś, ale nie powie id kogo, że nie umiemy grać. Widzę że pasujesz poziomem do kolegów. Jak dla mnie to temat zamknięty.
Serath

O delikatne ego masz, skoro uważasz taki tekst za obrazę : )
Po drugie nic nie słyszałem od kogoś. Hs jest jawnie, profile są jawne. To nie jest przypadek, ze jedyna era gdzie doszedłeś gdzies w miarę na poziomie z innymi graczami, jest erą w której magiczni było turbo op.
Wirginix, Anielski Wieszcz

ID: 163
Rasa: Cz³owiek

Post autor: Wirginix, Anielski Wieszcz »

Wrzucie panowie na luz, nie widzę potrzeby przekrzykiwania się czyja racja ma być na wierzchu.
Czemu to ma służyć?

Org liczy na konkretne informacje, a nie na spam.

Co do magicznych weszły różne zmiany i z tego co widziałem już aż tak kolorowo nie jest więc nie rozumiem co ma zeszła era do tego co jest obecnie w testowej? Ale może Serath o tym nie wiesz to spytaj się Paula lub innych magicznych którzy klikają teraz. Nim zaczniesz wymyślać nerfy od czapy.

Co do twoich wyliczeń AP liczysz w nich rasówki, gdzie wydajesz energię na misę/na AP przy czarcie, a gdy wydajesz na expienie? Jak to liczysz do tego jak liczysz wydane AP na czarcie, a później na wampirze? Serio nie widzę sensu wracać do tego co było bo niczemu to nie służy no chyba że ktoś lubi bawić się w gówno burze xD

Inna sprawa jest nas zbyt mało by w pełni wszystkie klasy wyrównać, bo zawsze znajdą się skrajne rozwiązania, które dana klasę wysuną na prowadzenie i zawsze będzie "puacz", a ta klasa jest za mocna nerfić nerfić, a później jest że z ciekawej klasy staje się klasą, która obstawia tyły lub nikt nią nie chce grać... A chyba nie o to chodzi?
Serath

To przelicz mi inaczej, rzuć coś. Wylicz koszty eny, przelicz na innych ramówkach, cmon. Bo ty jesteś drugim ekspertem polonistyki, bez podawania konkretów

EDIT: jako kolejny pomysł (Tsura mógłbyś troszkę dokładniej czytać, bo już kilka rzuciłem :))
Usunięcie wymogania ujemnego statusu w celu zadania krwawej/głębokiej rany na złodzieju. Nie rozumiem tego wymagania. To tak jakby kapec miał mus posiadania dodatniego statusu, żeby rzucić mocniejsze czary przed walka

Zbiorę w jedną kupę:
-usunięcie wymogu ujemnego statusu na złodzieju,
-głęboka rana zadawanie maks hp
-znaczące zwiększenie przyrostu maks hp/lvl na profesjach niemagicznych
-zwinka->akcje defensywne; wb->trafianie
-pr kontry (nie wiem, czy to weszło, gadałem o tym z Orgiem) wprawna kontra- redukcja pr wymaganych na kontrę, mistrzowska jeszcze większa redukcja
-zmiana wytrzymałości uderzy najbardziej w kruche postacie typu złodziej/bard i ogólnie bardziej w niemagicznych, jedyna obrona tych postaci to uzbro, ni ma redukcji, magicznych tarcz itepe

ORGU, apeluję naprawdę o najważniejszą zmianę. Wyjebanie zwinki ze wzoru na trafianie... to naprawdę blokuje fajne drogi rozwoju i zróżnicowane buildy. Zróbmy cap na trafianie 60-70% z samego wbb, do większej skuteczności będzie wymagana ta zwinka. Aktualnie 109 zwinki i jest padaka, a to jest naprawdę duży wydatek dla barba/palka
Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni
Bóg

ID: 13

Post autor: Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni »

żeby nie było, że mnie tu nie ma - temat śledzę cały czas i wszystko czytam ;)

Nie będę się odnosił do poszczególnych wpisów, bo rzeczywiście zrobiła się trochę niemerytoryczna wymiana opinii ostatnio, ale prosiłbym o mniej wytykania a więcej rozwiązań...

Odnosząc się do poszczególnych kwestii:
1. Ujemny status u złodzieja - jasne, można wywalić.
2. Max hp z głębokiej rany tzn? Ona zadaje obrażenia zależne od umiejętności złodziejstwa względem poziomu przeciwnika. Na słabych przeciwnikach można go zjechać prawie do 0.
3. Przyrost max hp dla niemagicznych - ale po co są lokacje rasowe? Zyski max hp są proporcjonalne do zysków Hp z AP i zyski niemagicznych są większe od magicznych.
4. Trafianie tylko z WB, ze zwinki reakcje... Wygląda spoko ALE mam pewne zastrzeżenia:
- jak ogarnąć temat początku gry, gdzie wszyscy mają 0.01 WB a mobki po kilka-kilkanaście Zwinności? Dopóki nie nabijesz kilkanaście/dziesiąt WB to będzie mordęga.
- z czego na starcie dać takiemu złodziejowi możliwość uzyskania powodzenia/przewagi w walce nad barbem (który zabije 1-2 hitami jak trafi, a złodziej nie dość że ledwo trafia to jeszcze musi zadać 10 hitów)?
- bez bicia WB nie będzie opcji wchodzenia na wyższe lokacje, bo nie będzie się dało braków nadrobić inwestycją w statystyki - jak zaniedbasz WB to stoisz w miejscu i nabijasz...
PS. Mówisz że masz 109 zwinki i jest padaka... LOL. Masz zwinną postacią (Bard) tylko 100 zwinki na 38 lvlu, do tego TYLKO 23k WB a bijesz już Yuany i Mumie... Gdzie ta padaka??
Może z wnioskami o padakach poczekajmy na bardziej miarodajne testy - jak idą magiczni, jak idą np. barbarzyńcy (niestety brak absolutny...)
Jak już tu było pisane - nie patrzmy przez pryzmat poprzedniej ery, bo wzory się zmieniły. Patrzmy jak jest teraz i nie oczekujmy że na 40 levelu trzeba robić cmentarz ;)

5. Wytrzymałość a obrażenia - jak pisałem na starcie testów, działanie eq zostało minimalnie osłabione, a wytrzymałości odczuwalnie wzmocnione. Nie dlatego, żeby złodzieja dobić, tylko dodać znaczenia wytrzymce jako statystyce. I nie - moby nie będą jeszcze bardziej pancerne z tego tytułu, bo są ze wzoru wyłączone.

Teraz cofając się nieco dalej wstecz:

6. Kwestia bloków - tu też było trochę poprawek wzorów, więc powinno być lepiej, ale czekam na dalszy feedback (tu do Caalona - czy masz specki do każdej reakcji dodane tak samo? Uników/kontr/bloków? Ważne w kwestii porównania skuteczności).
7. Szkoła Śpiewu dla Barda? W sumie czemu nie - można pomyśleć...
8. Korekta rozdania AP Bardowi - niby można, ALE:
- zwiększenie mu zysku siły kosztem charyzmy robi z niego w sumie drugiego wojownika (różnice kosmetyczne)
- prawie każdą rasą można sobie zwiększyć rozdanie do siły, do charyzmy tylko człowiekiem
9. Jawna siła działania pieśni - też można, ale efekt imo będzie taki sam jak u magicznych: A JAK DOBIĆ DO 155% BO MI WCHODZI TYLKO 154% A MAM XXXXXXXXX CZARO!!!! W sumie żałuję odkrycia wam dokładnej wartości wzmocnienia czaru bo to zaczyna robić z gry kalkulator i fixację na cyferkach, a nie zabawę.
10. Znajdywanie przedmiotów u barda. Generalnie sprawa ze znajdźkami wygląda tak, że w lokacjach losujemy pole na którym jest znajdźka i wtedy dochodzi losowanie efektu na bazie szczęścia postaci. Wynik pozytywny daje znajdźkę, negatywny nie. Zwykłe postacie muszą mieć znacznie wyższy wskaźnik szczęścia żeby to losowanie dało wynik pozytywny niż u Barda. Losowanie pola ze znajdźką odbywa się u wszystkich tak samo, tylko Bard ma więcej farta w "drugiej fazie szukania". Ale szczęście i tak mieć musi. Podobnie działa Talizman Poszukiwacza (tylko mocniej), a efekty Barda i Talizmanu się nie kumulują...
10. Nekromancie można oddać tarcze i specki do bloków, nie widzę problemu. Tylko znowu nikt go nie testuje... ;)
11. Świątynia dla Nekro i Barba - nie ma sprawy, mnie jest już obojętne, i tak nikt ich nie testuje.
12. Brak wpływu siły/inta na zadawany dmg... Może mi nie uwierzycie, ale podstawą wzoru na zadawane obrażenia jest (SIŁA x BONUS BRONI) więc imo wpływ siły jest dokładnie taki sam jak bonusu broni... (w czarach jest podobnie) ;) To jest przeciwstawiane obronie przeciwnika, która musi być duża, bo mobki się nie leczą (zazwyczaj) i nie mają wyrafinowanej taktyki, więc aby stanowić jakiekolwiek wyzwanie, muszą być twarde...
PS. Polecam sprawdzenie obrażeń od cięższych broni 2-ręcznych bo to robi różnicę.

13. Drakolicz w Akademii Daranis - przecież miało być tam trudniej niż w Grocie, żeby nie dublować poziomu lokacji, no to jest trudniej... raczej go stamtąd nie usunę, ale może być rzadziej.

Na teraz chyba tyle.
Jak wgram zmiany to będzie info na tablicy.
E M P I R E W I L L R I S E !...
Serath

Orgu, więcej odpisze w domu, ale:
NO jest padaka z trafianiem, argument ze mam zwinna postać to zły argument imo, bo 108 zwiny na wogulu barbie to jest kurde z pół miesiąca bicia. Mam wywalone w postać 2,5k treningowych- małe przełożenie na realna erę. Głównie chodzi mi o trafienia gdzie jest provlem.
Jak złodziej uzyska przewagę/wyrówna barba?
A NO tak, ze w tym samym czasie będzie kontrował/unikał ze zdecydowanie większa skutecznością. Samo wywalenie zwiny nic nie da, ale łącząc wywalenie jej z trafień+dodanie konieczności posiadania jej do wykonywani akcji defensywnych wyrówna te zmiany. Dodatkowo, podzielimy to na 2 opcje obrony- barb z wytrzyma=duża redukcja, złodziej ze zwina= akcje defensywne.
Do reszty odniosę się wieczorkiem :)

2. Max hp z głębokiej rany tzn? Ona zadaje obrażenia zależne od umiejętności złodziejstwa względem poziomu przeciwnika. Na słabych przeciwnikach można go zjechać prawie do 0.
nadal dodałbym max hp, co turę, bo teraz z tego co pamiętam zadaje obrażenia zależne od aktualnego HP przeciwnika (tak mi się wydaje z obserwacji)
3. Przyrost max hp dla niemagicznych - ale po co są lokacje rasowe? Zyski max hp są proporcjonalne do zysków Hp z AP i zyski niemagicznych są większe od magicznych.
Spoko, są lokacje rasowe i one są głównym źródłem maks hp- to się zgadza i wszystko jest cacy, ale na początkowych LVLach przyrost HP/LVL odgrywa ogromną rolę. Jest różnica, jak wchodzisz do tunelu z 60 HP, a z 90. Na początku z rasowych są słabe gainy.
4. Trafianie tylko z WB, ze zwinki reakcje... Wygląda spoko ALE mam pewne zastrzeżenia:
- jak ogarnąć temat początku gry, gdzie wszyscy mają 0.01 WB a mobki po kilka-kilkanaście Zwinności? Dopóki nie nabijesz kilkanaście/dziesiąt WB to będzie mordęga.
- z czego na starcie dać takiemu złodziejowi możliwość uzyskania powodzenia/przewagi w walce nad barbem (który zabije 1-2 hitami jak trafi, a złodziej nie dość że ledwo trafia to jeszcze musi zadać 10 hitów)?
- bez bicia WB nie będzie opcji wchodzenia na wyższe lokacje, bo nie będzie się dało braków nadrobić inwestycją w statystyki - jak zaniedbasz WB to stoisz w miejscu i nabijasz...
Bicie wbb jest tutaj z nami od x lat i jest już tradycją i jedyną chyba formą wybicia się przed szereg, zależną od skilla (nie licząc rozdania i niewypieprzania głupio eny). Nie można zaniedbać wb i tyle :P wolę grać z musem bicia wbb niż z musem wbijania zwinki. Po prostu nie rób tak wysokiego progu wbb i nie będzie problemów z przechodzeniem na lokacje.
Złodziej nadrobi kontrami/unikami + dobiciem do 100% trafień, w przeciwieństwie do barba, który osiągnie 60-70% trafień i zdecydowanie słabsze kontry/uniki.

PS. Mówisz że masz 109 zwinki i jest padaka... LOL. Masz zwinną postacią (Bard) tylko 100 zwinki na 38 lvlu, do tego TYLKO 23k WB a bijesz już Yuany i Mumie... Gdzie ta padaka??
To jest moim zdaniem słaby argument. Zwinna postać jest wtedy kiedy chcę nią grać- proste. Chciałem grać bardem pod bloki- nie blokujmy takiej drogi rozwoju. 109 zwinki powinno śmiało starczać na tym lvlu, wogul barb potrzebowałby coś koło 100 AP żeby wbić tyle tej staty lub jakieś 18 dni czekania na punkty treningowe- zdecydowanie za dużo.
Padaka nie jest z całokształtem, tego nie powiedziałem. Jest z trafieniami. Za kilka dni podeślę staty trafień i zrobię reset na barba, żeby zobaczyć jak śmiga.
Po drugie nie TYLKO 23k WB, bo to jest i tak dużo w tej erze moim zdaniem XD na blokach leci strasznie chujowo.

8. Korekta rozdania AP Bardowi - niby można, ALE:
- zwiększenie mu zysku siły kosztem charyzmy robi z niego w sumie drugiego wojownika (różnice kosmetyczne)
- prawie każdą rasą można sobie zwiększyć rozdanie do siły, do charyzmy tylko człowiekiem
cmon, różnica wynika tylko i wyłącznie ze specki i to jest moim zdaniem OK. Na co mi te 0,5 charyzmy więcej, jeśli będę potrzebował na późniejszym etapie pi razy drzwi 3k siły i pewnie z 700/800 charyzmy.

9. Jawna siła działania pieśni - też można, ale efekt imo będzie taki sam jak u magicznych: A JAK DOBIĆ DO 155% BO MI WCHODZI TYLKO 154% A MAM XXXXXXXXX CZARO!!!! W sumie żałuję odkrycia wam dokładnej wartości wzmocnienia czaru bo to zaczyna robić z gry kalkulator i fixację na cyferkach, a nie zabawę.

No to olej takie komentarze :P Może Tsura nie picknie barda i nie będzie płakał. Z drugiej strony min-maxowanie jest popularne w praktycznie każdej grze i z tym trzeba się pogodzić.
PS. Polecam sprawdzenie obrażeń od cięższych broni 2-ręcznych bo to robi różnicę.
Testuję w każdej erze i jestem ogromnym fanem 2-ręcznych, ale czy ta różnica w obrażeniach rekompensuje utratę kilku k defa/15-20% bloków na późniejszym etapie? Można spróbować je dodatkowo podkręcić, niekoniecznie we wzorach, ale po prostu itemki same w sobie.

Edit:
Trafianie:
Beholder- 46%
Błękitny- 83%
Harpia- 26%
Nekromanta- 32%
Duch Merhiona- 25%, 20%
Skarabeusz- 58%, 62%
Dusza Upadłego Namiestnika- 50%
Mumia- 45%

Bloki:
Beholder-67%
Błękitny- 66%
Yrthak- 51%
Harpia- 58%
Nekromanta- 59%
Duch Merhiona- 56%, 59%
Skarabeusz- 68%, 65%
Mumia-67%
Dusza Upadłego Namiestnika- 42%
Caalon

ID: 2758
Profesja: Druid

Post autor: Caalon »

6. Kwestia bloków - tu też było trochę poprawek wzorów, więc powinno być lepiej, ale czekam na dalszy feedback (tu do Caalona - czy masz specki do każdej reakcji dodane tak samo? Uników/kontr/bloków? Ważne w kwestii porównania skuteczności).

Wiec tak, sprawa wyglada nastepujaco.

Zlodziej, poziom 43-45. Zwinka 347, szybkosc 340, wbb 32k, suma ograniczen z eq -14% (z tarcza migdalowa) -13% bez.

Usredniona grupa kontrolna na Wyaturzonym Yuanie, przedzial HP 600-624

Bloki (z tarcza migdalowa +14% blokow, specka 3% w bloki): Laczna ilosc atakow (bloki + udane ataki) 320, z czego zablokowane bylo 109

Kontry (Mizka na 11PR, specka 3%): Laczna ilosc atakow (kontry + udane ataki) 284, z czego skontrowane 116.

Uniki (specka 3%) : Laczna ilosc atakow (unikniete + udane ataki) 331, z czego unikniete 134.

Wyniki powyzej sa z wiecej niz jednej walki, wybralem takie w ktorych walka jest na mobkach o zblizonych ilosciach HP, co sugeruje podobne statystyki postaci (moge Pastebiny dostarczyc z walk)

Problem mam taki, ze nie wiem jak sie odniesc do unikow. Na chwile obecna jest wiecej niz pozostalych akcji defensywnych, a sa za darmo (jezeli mowimy o PR), ciezko jest z tymi porownaniami o tyle ze zlodziej jest postacia bazujaca mocno na zwinnosci, przydaloby sie tez zagrac klasa ktora nie bazuje na tej statystyce (barb?) zeby miec lepsze zobrazowanie. Mam wrazenie ze sprawa wygladala by troche gorzej na innych kasach, ale nie jestem w stanie tego w taki sam sposob przetestowac, jako ze chce chociaz do Dol sie udac przed koncem testow.

Trafianie usrednione na mobkach w Labiryncie to okolo 62% wiec wychodzi narazie OK.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2023, o 20:34 przez Caalon, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ