Dostępność dla niewidomych graczy ?

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Dae Deloth
 

Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2021, o 23:59
ID: 3147
Rasa: Cz³owiek

Dostępność dla niewidomych graczy ?

Post autor: Dae Deloth »

Witam wszystkich, na początek potwierdzę że jestem niewidomy i używam czytnika ekranu do gry. Generalnie można :P ale zawsze może być lepiej, tak więc pytanie do właściciela czy jest szansa na drobne poprawki tak by może przyciągnąć więcej ślepaków :] Jeśli tak to mógł bym zamieszczać tutaj w tym wątku drobiazgi, nic kompleksowego co poprawiało by dostępność gry tak by z czasem było coraz lepiej. Jeśli tak to drobiazg na początwek:

1. W tabelach kupna/sprzedaży w sklepach graczy dodać w kolumnie cena rodzaj jednostki płatniczej czyli "5 złota" "5 srebra". Jeśli to już jest wskazane jakimś kolorem lub obrazkiem to jest to niewykrywalne przez czytnik ekranu. .

Pozdrawiam
Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni
Bóg
 

Posty: 915
Rejestracja: 6 gru 2016, o 17:23
ID: 13
Rasa: Cz³owiek
Profesja: Rzemieślnik

Re: Dostępność dla niewidomych graczy ?

Post autor: Orgrael Ogniojad, Pan Płomieni »

Jasne! Postaram się to poprawić.
Cieszę się że napisałeś. Nie sądziłem że w imperium mogą grać takie osoby - ale po zastanowieniu, to pewnie znacznie bardziej możliwe niż w przypadku klasycznych gier graficznych ;)

Pozdrawiam i dzięki za sugestię!
E M P I R E W I L L R I S E !...
Dae Deloth
 

Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2021, o 23:59
ID: 3147
Rasa: Cz³owiek

Re: Dostępność dla niewidomych graczy ?

Post autor: Dae Deloth »

Kidyś jak jeszcze używałem facebooka, eraz się nieda tak napaćkane reklamami, to było kilka grup po kilka tysięcy osób gdzie jak dałem zapytanie czy ktoś w coś gra to padło naście ospowiedzi że by chcieli ale nic niema. Jestem pewien że moderatorzy pozwolili by na małą reklamę.

A tak przy okazji mam kolejny drobiazg nawet niewidoczny ale irytujący dla kogoś kto nie używa myszki.

2. Dodać speparator czyli <hr /> zaraz przed linkiem Statystyki. Tych separatorów jest kilka na stronie ale by dostać się na początek menu trzeba przeklikać je całe a tak kursor przeskakiwał by z środka strony odrazu do początku menu.
<hr /><a href="xxx"<Statystki < /a>

p.s: fajnie że ciągle pracujesz nad Tą grą, szacun ;]
Dae Deloth
 

Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2021, o 23:59
ID: 3147
Rasa: Cz³owiek

Re: Dostępność dla niewidomych graczy ?

Post autor: Dae Deloth »

Znowu ja :]

3. W oknieUzbrojenie, w Artefaktach, głównie Talizmany któóre nie mają opisów gdy są rozładowane dodać dopisek do nazwy "(rozładowany)".
Jako nowy gracz nie znający mechaniki, nawet jeśli przedmiot świeci się na czerwono, to niemam pojęcia że można go ładować zatem sam kolor niewiele mi mówi dlaczego niemogę go założyć. Dla starych wyjadaczy to oczywiste ale dla nowych graczy ?

4. Prace Miejskie, zlecenia indywidualne, dodać od jakiego poziomu są dostępne np. po wejź zadanie(poziom x). Jeśli się niemylę to ani w opisie zadania ani nigdzie indziej poziom niejest napisany więc nowy gracz niewie czy to od poziomu 5 czy 1000. Na 11 nieudało mi się wziąść jeszcze żadnego :P

Pozdrawiam, p.s: aktualnie zwiedzam Orczą warownie i kanały pod Gatlolejn, da się :) Ten kto pisał kod pomyslał o dodaniu etykiet do grafiki mapy, ale zapomniał o etykietach przycisków, chyba że były dodane później. Jak dojdę co dokładnie odczytuje czytnik ekranu z przycisku to dopisze :)
ODPOWIEDZ