Quest na skrzynkę i reszta wiedzy tajemnej

Masz pomysł na dodatkowe funkcjonalności do Imperium? Chcesz zaproponować jakąś zmianę w istniejącym module? Napisz koniecznie!

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Szirke Mroczne Serce

ID: 0
Rasa: Człowiek

Quest na skrzynkę i reszta wiedzy tajemnej

Post autor: Szirke Mroczne Serce »

No hej. W temacie legendarnego questa na skrzyneczkę. Zarówno Haf jak i Wir mówili, że wystarczy czytać tablicę nowości (xD) i opisy, żeby wiedzieć jak zrobić quest ze skrzynką. No spoko

https://imgur.com/a/kpWS8V9

Niech mi ktoś lepiej obeznany w języku polskim wskaże w którym opisie/dialogu jest jakakolwiek wzmianka sugerująca, że quest się nie kończy po odblokowaniu umagicznień i potem w jakiś sposób można jeszcze dostać skrzynkę

Zaciemnianie gry bo tak jest głupie i nie służy niczemu z wyjątkiem lechtania ego osób, które robią imperialny data mining od kilkunastu er. Imperium to nie Dark Soulsy, tylko gra zrobiona przez piętnastoletniego manca i studenta infy, w którą gra 20 osób.

Istnieją stany pośrednie między „nie ma żadnych wskazówek że quest istnieje i jak go zrobić” a orgowym „graniem w excela” po ujawnieniu wszystkiego.

Quest na skrzynkę to tylko kropla w morzu. Zachęcam do jakiejś refleksji, jeśli ktoś tu jest w ogóle do niej zdolny

Post napisano w czatgpt
Vania
Anioł

ID: 1920
Rasa: Cz³owiek

Re: Quest na skrzynkę i reszta wiedzy tajemnej

Post autor: Vania »

Z tego co pamiętam, to Haf w odpowiedzi na pytanie o skrzyneczkę (bardziej o sam fakt istnienia questa) odpowiedział, że była informacja na tablicy nowości. Nie napisał, że tam jest opis tego jak questa przejść.
Co Wir pisał, to nie wiem, umknęło mi.
To tak w kwestii sprostowania.
I zgadzam z tobą, że opisu tego questa i paru innych nie ma. Zdaje się, że główny nurt był taki, by gracze mieli możliwość odkrywania nowych rzeczy, a nie wszystko podane na tacy. I o ile jakieś niespodzianki, sekrety do odkrycia mogą być fajnym urozmaiceniem, to nie powinno to dotyczyć questów, które znacznie wpływają na rozwój postaci. Ani takich, których zrobienie pożera duże zasoby, bo nie można się domyślić, ani rozgryźć jak najtańszym kosztem wykonać zadanie.

Ostatnia uwaga była naprawdę zbędna i nie wiem jaki w takim razie jest cel tej wiadomości. Czy rzeczywiście wskazanie tego, co twoim zdaniem należy poprawić (co jest ok), czy po prostu wylanie frustracji i obrażanie innych, bo rozmowa w chatce ci się nie podobała.

Na serio, wszelkie uwagi, oceny questów, opcji w grze są w porządku, a nawet pożądane. Tylko nie w taki roszczeniowy sposób.
Wyobraź sobie, że ty coś tworzysz, poprawiasz, robisz, ale musisz to przerywać co chwile, by zajmować się jakimiś bezsensownymi konfliktami dorosłych ludzi, którzy większą część swojej aktywności w grze, poświęcają na wzajemne dokuczanie. A ewentualne uwagi mają właśnie taki roszczeniowo bezczelny wydźwięk. Już widzę, jak z zapałem lecisz poprawiać cokolwiek po uwadze napisanej w taki sposób.
A przecież można zwyczajnie napisać. Nikt tu nie każe silić się na wielkie uprzejmości, ale podstawę szacunku do drugiego człowieka to wypadałoby zachować.
Więc może się po prostu troszeczkę postarajmy? Finalnie większość z nas ma ten sam cel, uczynić te grę bardziej grywalną, fajną rozrywką itd.
Szirke Mroczne Serce

Vania, obcowanie ze staffem w tej grze jest frustrujące, a w sposób „niebezczelny” pisałem równie wiele razy co w „bezczelny”. Jeśli paraliżuje was parę tematów na forum, to może warto, nie wiem, sensowniej rozdzielić obowiązki wewnątrz staffu i dać coś do roboty na przykład, nie wiem, Hafgrimowi, który odpowiedzialny jest za nie wiem co, ale z pewnością nie pomaganie graczom pytającym o rzeczy
Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Wampir
Profesja: Barbarzyńca

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Jak piszemy uprzejmie, to jesteśmy całkowicie ignorowani
Jubek Wesołe Serce

ID: 1805
Rasa: Wilkołak
Profesja: Barbarzyńca

Post autor: Jubek Wesołe Serce »

Vaniu, dodam tylko, że w odświeżonym temacie sprzed 5 lat (xD) dokladnie takie samo pytanie padło. Odpowiedź Hafa jest dokładnie taka sama teraz jak wtedy, tylko że opis questa nic nie wskazuje na jego kontynuację.

viewtopic.php?t=308&p=7177#p7177

Co więcej, wpis do dziennika wygląda tak jak w załączniku. Porównaj 2 questy, jeden zakończony a drugi rozpoczęty. Nic nie wskazuje na to, że jest jakaś kontynuacja questa. To tak jakby po ukończeniu questa z gnomią dorożką nagle gnom po iluś użyciach powiedział, że zgubił części setu i trzeba mu znowu przynieść. Może spoko brzmi w teorii, jednak częstotliwość używania dorożki a krasnoluda jest chyba inna. Domyślam się, że wprowadzona skrzynka została w celu wyrównania szans solo graczy (z tego co zrozumiałem, służy do wymiany różnych rzeczy, jak reagi, zwoje, ksmienie przemian), co może być dość limitowane dla ludzi bez gildii. Ale w tym momencie, to graczy bez gildii jest bardzo mało, i tak naprawdę jest to kolejna normalna mechanika, która służy do łatwiejszego pozyskiwania surowców przez wszystkich.

Dlatego podejście staffu "wszyscy to wiedzą, trzeba klikać lepiej hehe" służą tylko pogardzie i poniżeniu innych graczy. Z tego co się zorientowaliśmy, Hafgrim ma historię konfliktów z AS, tylko jednak, poza Alexem, Thergiem i Xsani, obecny skład nie grał 5-6-7-8 lat i po prostu obrywa za powiązania z gildią (myślicie, że Vendlinia to się miło u nas wspomina xD).

To jest po prosty kontynuacja wiecznego problemu w imperium, relacja staff - gracze, gdzie prywatne animozje wpływają na ingame komunikację. Wszyscy jesteśmy ludźmi, nikt nie każe staffowi nas lubić, ale jednak tego typu mechaniczne kwestie mogłyby być w neutralny sposób komunikowane. I to niekoniecznie "było o tym w popraweczki part 4 z 2020, poszukaj sobie" , gdzie nawet w docelowej nowości nic nie było więcej wyjasnione.

Mam nadzieję, że nie uznacie tego za trolling, pomimo mojego wcześniejszego podburzania tu i ówdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2026, o 22:53 przez Jubek Wesołe Serce, łącznie zmieniany 1 raz.
Szirke Mroczne Serce

Wyobraź sobie, że ty coś tworzysz, poprawiasz, robisz, ale musisz to przerywać co chwile, by zajmować się jakimiś bezsensownymi konfliktami dorosłych ludzi, którzy większą część swojej aktywności w grze, poświęcają na wzajemne dokuczanie.
Jeszcze tylko dodam, że to nie ja, nie moi koledzy z gildii i nawet nie Wir zawracamy Titowi gitarę, tylko odpowiedzialni za moderację gry (według newsa nowoerowego) archaniolowe, którzy ewidentnie nie potrafią sami rozwiązać tak prostych spraw. Przecież wszystko do tej pory to były same no brainery, czy naprawdę trzeba cały dzień dyskutować na tajemnej nekromantycznej konwie czy drwal to farming? Serio?

Może po prostu macie nieodpowiednich ludzi na nieodpowiednich stanowiskach jeśli Tit musi poświęcać swoje legendarne wolne soboty na takie glupoty, bo rozdmuchujecie wszystko zamiast po prostu przeczytać od A do Z co gracze piszą bez zwracania uwagi na nicki i z zastosowaniem jakiejś elementarnej logiki i zdrowego rozsądku
Vania
Anioł

ID: 1920
Rasa: Cz³owiek

Post autor: Vania »

Sepe Waleczne Serce E Nder pisze: 4 lut 2026, o 21:44 Jak piszemy uprzejmie, to jesteśmy całkowicie ignorowani
Mi się wydaje, że zwykle nie ignoruje i odpowiadam na pytanie. I nie tylko ja.
Wiesz, lista rzeczy do poprawy jest spora i systematycznie realizowana, a na tej liście są te propozycje i uwagi, które zostały napisane uprzejmie :)

Szirke ja nie mówię, że tylko w jeden sposób piszesz i zgadza się potrafisz "niebezczelnie" pytać.

Jubek
To jest po prosty kontynuacja wiecznego problemu w imperium, relacja staff - gracze
Fajnie, jakby ta relacja wróciła na właściwe tory. Z obu stron i staffu i graczy.
nikt nie każe staffowi nas lubić
a ja tam was lubie, inaczej bym się w tym nie babrała ;)

Jeśli chodzi o questa, to coś z tym zrobimy. Bo jest nieintuicyjny.

Szirke
czy naprawdę trzeba cały dzień dyskutować na tajemnej nekromantycznej konwie czy drwal to farming? Serio?
To jakaś bardzo tajemna konfa, bo nie byłam na takiej, na której cały dzień dyskutuje się na temat farmingu XD Serio
Szirke Mroczne Serce

To jakaś bardzo tajemna konfa, bo nie byłam na takiej, na której cały dzień dyskutuje się na temat farmingu XD Serio
Nasz szpieg twierdzi co innego 8-) 8-) 8-)
ODPOWIEDZ