W prawdzie ta era się jeszcze nie rozstrzygnęła, ale już teraz chciałem zacząć przybliżać Wam listę pomysłów na najbliższą przyszłość.
Podrzuciliście w minionych miesiącach kilka fajnych pomysłów i myślę, że można je spróbować wcielić w życie.
Nie będę tu mówił rzeczach oczywistych, czyli poprawie problemów, jakie pojawiły się podczas obecnej ery - zbyt szybkim rozwoju kuźni, rzemieślników i wynikającej z tego siły uzbrojenia, która dość mocno wpłynęła na cały przebieg ery. To mam nadzieję poprawić i wrócić do właściwego rytmu

Z najciekawszych planów, jakie zacząłem wdrażać w życie, wymieniłbym na początek:
1. Wprowadzenie systemu różdżek/lasek dla profesji walczących czarami, dających znacznie ciekawsze efekty, niż tylko +% ograniczeń. Różdżki te będą zarówno do znalezienia w lokacjach (bardzo specjalne) jak i do wykucia przez rzemieślników, by czarodzieje mogli je zakląć, nadając im specjalne cechy.
2. Alternatywna droga zakończenia niektórych ścieżek questowych (w zły sposób), mogąca prowadzić w efekcie do złego zakończenia ery - uwolnienia Potwora z jaskini, zamiast zabicia go. Ogólnie powinno to zwiększyć znaczenie statusu w grze, bo poszczególne wybory będą możliwe tylko w powiązaniu z poziomem statusu.
3. Planuję także lekko ulepszyć i urozmaicić moduł treningu stworów - prawdopodobnie przeniesiemy koszty szkolenia na Punkty Pracy, pojawią się odrębne opcje treningu Hp i siły, pewne modyfikacje areny stworów.
4. Drwalnictwo i rybołówstwo doczekają się kilku poprawek - uzależnienia występowania negatywnych efektów od poziomów umiejętności. Rybak będzie mógł łowić więcej reagentów, będzie dodatkowy rodzaj łodzi i lepsze ceny ryb. Także strata narzędzi pracy nie będzie tak przypadkowa i zależna od poziomu umiejętności.
5. Pewne modyfikacje dotkną także istniejące artefakty w grze - nie zawsze wystarczy samo znalezienie artefaktu. Niektóre z nich trzeba będzie dopiero aktywować, by zaczęły działać. Nieaktywnego artefaktu nie będzie można używać, a aktywować je będą mogli wyłącznie Kapłani i Paladyni, zużywając na to Punkty Pracy.
6. Wrócimy także do tematu uszkodzeń ekwipunku, aby rozwiązanie to bardziej dopracować i wdrożyć jak należy.
7. Nie wykluczam także nowej ścieżki questowej, ale raczej pobocznej - nie powiązanej specjalnie z ogólną ścieżką fabularną.
Na ten moment tak wyglądają założenia na nową erę.
Jeśli macie jakieś pomysły, propozycje, pytania - zapraszam do pisania.
Orgrael