Rubinowy dwór

Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie, skorzystaj z wyszukiwarki i sprawdź, czy ktoś nie poruszył tematu wcześniej. Pozwoli to zachować ład i ułatwi szukanie innym.

Moderator: Aniołowie

ODPOWIEDZ
Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Człowiek
Profesja: Druid

Rubinowy dwór

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Hej hej,

słuchajcie, rozumiem chyba koncepcję jaka stoi za Rubinowym Dworem, ale czy aby na pewno lokacja, w której możemy expić bez wydawania energii jest zgodna z duchem Imperium?

W każdej innej lokacji pomyślałbym, że natrafiłem na buga, ale przecież to było zgłaszane 8 miesięcy temu, również Aki zgłaszał specyficzne ustawienia wydawania energii w rubinowym dworze. Inni gracze też muszą być świadomi tego ficzera, bo często w środku nocy można spotkać konta klikające w RD.

Jak wszyscy wiemy, po wejściu do RD można zapłacić minimalny koszt energii za wejście do Kalcytowej Komnaty, po czym dowolnie przełączać się między komnatami bez kosztu - zakładając, że się je wcześniej znalazło. Następnie wystarczy się wyklikać z energii do zera, aby móc kontynuować expienie za darmo. Wydaje mi się, że to może nieco zaburzać balans rozgrywki - może rozważmy jednak zmianę działania Rubinowego Dworu?
Szirke Mroczne Serce

ID: 0

Re: Rubinowy dwór

Post autor: Szirke Mroczne Serce »

Nie zgadzam się

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego dostałem bana?
Szirke Mroczne Serce

Czemu zawsze tam gdzie łamana jest konstytucja są aniołowie śmierci?????
Draszka

Post autor: Draszka »

Moim zdaniem nie ma potrzeby zmieniać działania Rubinowego Dworu, bo obecne rozwiązanie ma konkretny cel i wbrew pozorom nie zaburza balansu.

RD pełni rolę lokacji „uzupełniającej” – miejsca, w którym można coś robić nawet przy niskiej lub zerowej energii, ale kosztem wydajności. Exp i zyski są tam zauważalnie niższe niż w standardowych lokacjach zużywających energię. Mechanika przełączania komnat po ich odkryciu jest raczej elementem wygody niż przewagi.

Warto też pamiętać, że takie miejsca stabilizują rozgrywkę dla graczy, którzy nie mogą siedzieć w grze godzinami i pilnować energii na bieżąco. Paradoksalnie to właśnie brak takich rozwiązań premiowałby styl gry polegający na rzadkim logowaniu i gromadzeniu ogromnych zapasów energii, żeby potem „wystrzelić” z expem jednorazowo. Trudno uznać to za szczególnie zdrowe dla balansu czy samej dynamiki gry - mechanika, która zachęca do regularnej aktywności, jest po prostu korzystniejsza dla całego serwera.

Jeśli problemem są konta klikające nocami, to jest to raczej kwestia egzekwowania regulaminu niż samej mechaniki lokacji. Zmienianie zasad RD tylko dlatego, że ktoś może je nadużywać, byłoby leczeniem objawów zamiast przyczyny.

Podsumowując – obecne rozwiązanie spełnia swoją funkcję, wspiera bardziej regularną grę zamiast skrajnego „magazynowania” zasobów, a jego wpływ na balans jest ograniczony. Lepiej zostawić Rubinowy Dwór w obecnej formie.
Titanium, The Sin
Bóg

ID: 51
Rasa: Cz³owiek

Post autor: Titanium, The Sin »

Czyli dobrze rozumiem, lokalizacja która za darmo (bez energii) ma potencjał by dać kilkanaście (dziesiątki) poziomów i 300+ AP to lokalizacja która nie zaburza balansu? Darmowa lokacja, to premiowanie osób które wydają energię na bieżąco i potrafiących spędzić godziny wykorzystując bug.
A wykonanie w niej “zaledwie” 12k akcji to testy?
World needs a professional, not a hero.
Szirke Mroczne Serce

Tak

Titanium, The Sin pisze: 15 lut 2026, o 18:56 Czyli dobrze rozumiem, lokalizacja która za darmo (bez energii) ma potencjał by dać kilkanaście (dziesiątki) poziomów i 300+ AP to lokalizacja która nie zaburza balansu? Darmowa lokacja, to premiowanie osób które wydają energię na bieżąco i potrafiących spędzić godziny wykorzystując bug.
A wykonanie w niej “zaledwie” 12k akcji to testy?
Jeśli chodzi o balans, to ja jestem jednak skłonny stwierdzić, że zaburza - dlatego stworzyłem ten wątek.

A wykonałem tam 12k akcji bo myślałem, że tak ma być!
Draszka

Post autor: Draszka »

Rozumiem, skąd bierze się takie wrażenie, ale warto rozdzielić kilka kwestii. 😎

Po pierwsze – potencjał „na papierze” to nie to samo co realna efektywność. Owszem, w Rubinowym Dworze można wykonać dużo akcji bez energii, ale tempo progresu jest tam wyraźnie niższe niż w lokacjach, które energię zużywają. Gdyby to faktycznie było tak opłacalne, jak się sugeruje, większość graczy przeniosłaby tam główny exp, a tak się nie dzieje — RD jest raczej dodatkiem niż podstawą rozwoju.

Po drugie – nazywanie tego bugiem jest dyskusyjne. Ta mechanika działa w niezmienionej formie od dawna, była wielokrotnie zgłaszana i nigdy nie została usunięta, co raczej wskazuje, że jest elementem projektu lokacji, a nie błędem.

Po trzecie – kwestia „premiowania”. RD w praktyce wyrównuje różnice między stylami gry. Osoby, które wydają energię na bieżąco, nie kumulują jej i nie robią jednorazowych, ogromnych skoków progresu, tylko rozkładają aktywność w czasie. Lokacja pozwala im coś robić także wtedy, gdy energii już nie mają.

Jeśli chodzi o liczbę akcji - 12k akcji w tej grze to wcale nie jest liczba abstrakcyjna ani wyjątkowa, zwłaszcza rozłożona w czasie. Warto też powiedzieć, że istnieją w grze osoby ( choć może być właściwiej napisać: osoba), które są w stanie wykonać wielokrotnie więcej akcji w ciągu jednej nocy, wykorzystując różne formy ekscytacji innymi graczami, jak choćby ciągłe odświeżanie widoku profilu aktywnego gracza.
Szirke Mroczne Serce

Jak się leci 12k kroków na raz to można nie zauważyć, że coś jest nie tak. Kto nigdy nie wydał 2000 energii zanim zorientował się, że nie założył zbroi, niech pierwszy rzuci kamieniem

Zresztą darmowych kroków mogło być równie dobrze 100, chłop przecież kisił enę jak panbuk przykazał
ODPOWIEDZ