Rubinowy dwór

Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie, skorzystaj z wyszukiwarki i sprawdź, czy ktoś nie poruszył tematu wcześniej. Pozwoli to zachować ład i ułatwi szukanie innym.

Moderator: Aniołowie

Sepe Waleczne Serce E Nder

ID: 1385
Rasa: Człowiek
Profesja: Druid

Re: Rubinowy dwór

Post autor: Sepe Waleczne Serce E Nder »

Dobra, widzę, że staff nie bardzo sobie radzi z tym, co się dzieje xd Pomogę wam.

1. Dobrze, że bug został odkryty - Rubinowy Dwór powinien zostać od razu zablokowany, a szczerze mówiąc, w ogóle wywaliłbym go z gry, bo do niczego nie służy poza dropieniem skrzydlatych nadziaków - ratio energii do expa jest żenujące w całej lokacji, dlatego tak długo nikt tam nie chodził i nie znalazł błędu*.

2. Rzecz jasna jestem winien podwójnego przestępstwa: po pierwsze exploitu, po drugie autoklika, bo nikt chyba nie podejrzewa, że zrobiłem 17 tysięcy kroków w RD ręcznie xD Robiłem to tylko dla dymu, w pełni świadomy ewentualnych konsekwencji i chętnie przyjmę karę, jakakolwiek by ona nie była.

3. Zacząłem expić w RD na 88 lvlu żeby wydropić trochę przedmiotów - z zupełnie szczerą intencją. Wydałem tam dokładnie 971 całkiem legalnej energii, za co zdobyłem 7 lvli. Kolejne 37 są nielegalne, nie jestem do końca pewien, ile AP mi to przyniosło, bo wcześniej już jakieś miałem odłożone, ale łącznie około trzystu. Poza tym przyniosłem z RD około 100 milionów złota: 50 trafiło bezpośrednio do AS, 40 wydałem na przemianę, resztę wydałem na głupoty. A, jeszcze Wirginix dostał swoje 5% :) W szafirowej komnacie dropnąłem też 7 diamentów, one również trafiły do gildii. Sprzęt, który przyniosłem, obawiam się, że jest już nie do wyśledzenia, ale nie było tego znowu aż tak dużo, a poza tym tylko ja go dropiłem, więc możecie to albo olać, albo usunąć wszystkie skrzydlate nadziaki z gry, jest to jakieś wyjście ¯\_(ツ)_/¯

Jeśli chcecie to naprawiać, to działanie buga opisałem już w 1 poście, ale na wszelki wypadek jeszcze raz:
1. Dojście do RD przez https://i-rpg.net/wyprawa.php?go_to=rubymanor zabiera 15 energii tak jak powinno.
2. Pierwsze przejście RD zabiera normalnie energię tak jak powinno - każdą komnatę trzeba najpierw znaleźć po bożemu. Potem zaczynają się kłopoty, bo:
3. Kiedy już znajdziemy komnaty, możemy swobodnie przełączać się między nimi bez straty energii.
4. Tak długo jak mamy energię, komnaty zjadają ją normalnie po 0,4-0,7 za krok.
5. Kiedy energia się kończy, lokacja zaczyna wypluwać komunikat "Nie masz dość energii", ale kroki mimo tego odbywają się dalej; w dowolnej chwili można wrócić do przedsionka, zmienić komnatę przez link z sufiksem ?action=explore&step=in4 (gdzie 2,3,4,5 to komnaty). Odświeżanie tego linku daje pustą stronę - trzeba wejść na ?action=explore&step=explore żeby dalej eksplorować lokację.
6. Każda komnata poza rubinową kończy się w którymś momencie i lokacja automatycznie wraca na korytarze, które też nie pobierają energii.
7. Banalnie prosty skrypt ktorego używałem znajdziecie tutaj . Jedyne, co było w stanie go zatrzymać, to encounter.php, ale dopisanie obejścia byłoby też bardzo łatwe.

Pozdrawiam i czekam na karę.

* PS To też dużo powiedziane, bo multikonta Sepha grzały rubinowy dwór całymi nocami dopóki jeszcze nie miał bana ;)
Szirke Mroczne Serce

ID: 0

Post autor: Szirke Mroczne Serce »

Wnioskuję o karę śmierci

Zablokujcie tę lokację bo sami się prosicie o dymy xD
Szirke Mroczne Serce

Cydejus już ma sprawę, a nawet jeszcze nie zaczęliśmy rozmawiać o Thergu!!!
Titanium, The Sin
Bóg

ID: 51
Rasa: Cz³owiek

Post autor: Titanium, The Sin »

Lokalizacja będzie zablokowana jeszcze dziś.

Z racji tego, że mimo wszystko został wykonany niezły kawał testowania, Sepe możesz wybrać:
- plac na 42 dni (doliczę te dni które już wisisz jak przy areszcie)
- reset obu postaci (jaźni też)
- przywrócenie kont do stanu sprzed “testów” oraz -42AP.
Złoto z AS zniknie też jeszcze dziś.

Mam mieszane uczucia, bo całość była ewidentnie ustawka, nie wiem, jak to się wpisuje we współpracę ze staffem o którą tak walczyliście od mojego powrotu jako AS. Gdyby to zostało rozegrane inaczej, nie dość, że miałbyś czasowy dostęp do bety do testowania błędu, to na pewno dostałbyś KA za znalezienie błędu i jego opisanie. Wybrałeś (lub wybraliście) inaczej.

A co do byłego gracza Imperium, nie bez powodu dostał perm bana.
World needs a professional, not a hero.

Wybrałeś (lub wybraliście) inaczej.
Było przezabawnie :P
- przywrócenie kont do stanu sprzed “testów” oraz -42AP.
Rzecz jasna poproszę to :idea:

A astrolabium daj Jubkowi, który zgłaszał problem 8 miesięcy temu ;)
Titanium, The Sin
Bóg

No tak, powinienem pamiętać o błędach zgłaszanych, gdy nie zajmowałem się aktywnie grą ;)

Skoro kara wybrana, to najpóźniej jutro wszystko będzie poustawiane. Temat uważam za zamknięty, jeżeli macie jakieś pomysły jak ta lokacja powinna wyglądać w przyszłości - to osobny temat :)
Szirke Mroczne Serce

Mam mieszane uczucia, bo całość była ewidentnie ustawka, nie wiem, jak to się wpisuje we współpracę ze staffem o którą tak walczyliście od mojego powrotu jako AS. Gdyby to zostało rozegrane inaczej, nie dość, że miałbyś czasowy dostęp do bety do testowania błędu, to na pewno dostałbyś KA za znalezienie błędu i jego opisanie. Wybrałeś (lub wybraliście) inaczej.
To ja może wyjaśnię. Sepe odjaniepawlił tę akcję tylko po to, żeby zwrócić uwagę na exploit i dla zabawy (doskonale się bawiliśmy). On gra for fun, nie wyścigowo, więc od początku nie zamierzał korzystać z exploita żeby zyskać przewagę, albo zebrać zasoby dla mnie czy Alexa. Gildia nie czerpała żadnych korzyści z tego, że tam biegał (złoto to kropla w morzu tego co zbieramy w normalnych lokacjach, itemy wydropil wcześniej legitnie Therg, kiedy jeszcze nie zorientowaliśmy się jak działa bug)

Rozważaliśmy nawet, żeby po prostu zgłosić (znowu) exploit i elo, ale jak zapewne wszyscy wiedzą - lubimy sobie przy okazji potrollować. Wydaje mi się, że nikomu nie stała się krzywda, a bug zdecydowanie zostal nagłośniony, wiec chyba win win

PS żeby nie było, nikt inny w AS z tego exploita nie korzystał. Chodził tam tylko Therg, ale na długo przed Sepe, a to Sepe ogarnął jak tego buga wykorzystywać. Ja nie mam nawet mapy do rubinowego dworu
Titanium, The Sin
Bóg

Ja bawiłem się mniej dobrze, staty trzeba przywracać ręcznie, wątpię, bym jeszcze raz komuś dał wybór takiej kary.
Dwór zamknięty, kary rodzielone (dotyczy to też Cydecjusa, który do mnie napisał).
ODPOWIEDZ